Алуминиевата и PVC дограмата – предимства и недостатъци

Алуминиевата и PVC дограмата – предимства и недостатъци

Когато хората избират своята дограма, най-често се колебаят между алуминиева и PVC дограма. Трудно да се определи коя от двете по-добрият избор, защото всяка има своите предимства и недостатъци. Именно тях ще разгледаме в статията, за да можете да вземете по-лесно правилното за вас решение.

Предимства

Алуминиева дограма

Алуминиевата дограма не се поддава на влиянието на температурата, независимо от големите разлики през различните сезони – без значение дали е твърде студено (минус 15 градуса през зимата) или твърде горещо (плюс 40 градуса през лятото) – структурата на материала не се изменя с годините. Алуминият се запазва, не се повлиява от климата и метеорологичните условия, а цветовете му оставят същите. Това е материал, който е устойчив на пожари и земетресения.

Друго преимущество на алуминия е, че няма нужда от особена поддръжка. Този материал е наистина здрав, ето защо би могъл да бъде използван при изграждането на различни фасади, покривни конструкции и др.

Ако решите да смените дограма си, можете да я продадете за около 1/3 от стойността й.

PVC дограма

PVC дограмата е с по-ниска цена от алуминиевата. Материалът е сравнително гъвкав, затова се монтира по-лесно. PVC дограмата, подобно на алуминиевата, не се нуждае от специална поддръжка.

Този вид дограма осигурява задържане на по-голямо количество топлина в стаята (поради по-ниския коефициент на топлопроводимост). Ето защо е и по-лесно да се избегне появата на конденз. Друго предимство на PVC дограмата е, че може да бъде рециклирана.

Недостатъци

Алуминиева дограма

Цената на този вид дограма е по-висока от цената на PVC дограмата. Освен това алуминиевата дограма, която е с ниско качество (тогава цената също е по-ниска), се повлиява от среда с висока соленост. При такава среда структурата на дограмата се нарушава и повърхностният слой се деформира.

Алуминият кондензира влагата по-лесно (защото е по-студен материал).

PVC дограмата

Цената на PVC дограмата варира, качеството – също. Когато най-некачествената дограма се излага на слънце, цветът й се променя – бялата пожълтява, а цветната – изсветлява. Ако PVC дограмата е изложена на продължителни високи и ниски температури, структурата на материала се нарушава. Друг недостатък е „животът“ на дограмата – тя „старее“ по-бързо от алуминиевата.

След като вече сте наясно с предимствата и недостатъците на алуминиевата и PVC дограмата, изберете онази, която съответства най-много на вашите конкретни изисквания.

Виж също

thumbnail
hover

Оградни системи, мрежи, врати и портали...

Росима е компания с дългогодишен опит на българския пазар, която разчита на ...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Груб строеж и производство на дървени...

Норман ООД е специалист в строителния бранш с дългогодишен опит. Клиентите н...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Тенекеджийски услуги и хидроизолация Варна |...

Топ 62 ЕООД е българска компания със седалище в град Варна, която специализир...

  • Публикувано от bgstart