Вътрешна или външна топлоизолация

Вътрешна или външна топлоизолация

Все повече хора предпочитат да поставят изолация в дома си, тъй като това е една наистина разумна инвестиция. Топлоизолацията не само предпазва от топлината през лятото, но и от студа през зимата. Тя се полага с цел намаляване на консумацията на енергия и подобряване на топлинния комфорт.

Въпреки това обаче всяка от двете изолации (вътрешната и външната) има своите предимства и своите недостатъци.

Вътрешната топлоизолация

До вътрешната топлоизолация много често се прибягва, когато фасадата трябва да запази своя оригинален вид (най-често се използва при културни сгради).

Предимства

Безспорно предимство на вътрешната изолация са по-ниските разходи за полагането ѝ (в сравнение с разходите за външна топлоизолация). Освен това при поставянето на вътрешна изолация не се изисква скеле, нито е нужно да се съобразявате с метеорологичните условия. Тъй като площта, която трябва да се изравнява, е много по-малка, вътрешната изолация се поставя значително по-лесно.

Недостатъци

Недостатъци при този тип изолация обаче не липсват. Един от тях е, че при поставянето на вътрешна изолация се отнема част от пространството на помещенията.

Вътрешната изолация е предпоставка за появата на конденз, а в следствие на него и мухъл в дома. Именно това би могло да доведе и до значителни щети в дома. Водните пари от топлия въздух преодоляват топлоизолационния слой, но при „сблъсъка“ със студената стена се получава конденз. Ето защо е и важно топлоизолационният материал да е с високо качество – да успява да „поеме“ конденза, без обаче самият той да се поврежда. Освен това след поставянето на този вид изолация се налага повторно полагане на електроинсталацията, а това увеличава и от проникване на кондензиралата влага в контактите.

Друг недостатък на този вид изолация е, че през летния сезон стените продължават да отдават топлина през нощта. А когато зимният сезон отмине и настъпи пролетта, с прекъсването на затоплянето и помещенията изстиват много бързо.

Преди да се направи вътрешната топлоизолация, нужно е да бъде определена точката на конденз, както и да бъде изградена много добра вентилация, за да се избегне образуването на влага.

Външна топлоизолация

Недостатъци

Разходите за поставяне на външна топлоизолация са по-големи от тези за поставяне на вътрешна. Изисква се скеле, а и трябва да се съобразите с метеорологичните условия. Освен това площта, която трябва да бъде изравнена, е по-голяма, а това прави поставянето на изолацията сложен процес, изискващ повече време. Тъй като изолацията е външна, затоплянето на помещенията изисква повече време – поне няколко часа.

Предимства

Въпреки гореизоброените недостатъци, външната топлоизолация е по-често предпочитана пред вътрешната, тъй като тя има своите безспорни предимства.

Едно от тях е, че точката на конденз се намира извън сградата, а възможността за проникване на влагата отвън е елиминирана. Всичко това е предпоставка за предотвратяването на появата на мухъл и плесен по стените.

Независимо от атмосферните условия, температурата в помещението е сравнително балансирана, а изстиването на стените става бавно, за разлика от изстиването на стените при вътрешната изолация.

Освен това вътрешното пространство на стаите не се променя, тъй като не се отнема от неговата големина. Важно предимство е, че разходите за отопление намаляват драстично – установено е, че разходите на домакинства, които нямат изолация, са с около три пъти по-високи от тези, които имат.

Поради липсата на мухъл в помещенията, както и невъзможността за проникване на влага през стените, външната изолация е по-често предпочитана. При жилищните сгради и многофамилните кооперации организацията около поставянето на външна изолация е трудна, но за да има ефективност, нужно е поставяне на топлоизолация на цялата сграда.

Комбинирана изолация

Този тип изолация съчетава в себе си предимствата и недостатъците на вътрешната и външната топлоизолация.

Предимства

Възможността за загуба на топлина, както и за проникване на влага са напълно елиминирани. Загряването на стаите през летния сезон е намалено, което прави температурата в помещението много приятна и балансирана.

Недостатъци

При този тип изолация е възможно точката на конденз да се измести близо до вътрешната изолация, а това може да доведе до образуването на мухъл в помещенията. Този тип изолация има всички недостатъци на външната топлоизолация, а освен това той е и най-скъпият вариант от трите и обикновено се използва за презастраховане. При този тип изолация помещенията изстиват по-бързо, а при поставянето на изолацията се отнема вътрешното пространство на стените.

Както сами можете да се убедите, всяка една от алтернативите има своите ползи и недостатъци. Преди да вземете решение, уверете се с какви средства разполагате, както и кой от вариантите би удовлетворил вашите индивидуални предпочитания и нужди.

Виж също

thumbnail
hover

София изработка на врати | Еврометал...

Еврометал Стил Груп Еврометал Стил Груп ЕООД е фирма с дългогодишен опит в и...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Строителни услуги Атанас Цветанов | София

Строителната фирма има сериозен и дългогодишен опит в здрави подови замазки...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Производство на Щори АЛЕКСА | Стоилов...

Стоилов и Ко ЕООД е фирма, започнала своята дейност през 1992 г. До ден днешен к...

  • Публикувано от bgstart