Какво е пасивно строителство

Какво е пасивно строителство

Пасивната къща може значително да намали консумацията ви на енергия

Напоследък се търсят все повече решения, които да доведат до намаляване на консумацията на енергия в жилището. Един от най-успешните стандарти, наложил се през последните години в това отношение, е стандартът „пасивна къща“. Той се характеризира с много ниска консумация на енергия. Строителството се нарича „пасивно“, тъй като практически сградата се отоплява сама.

Разбира се, инвестицията в това строителство е по-голяма, отколкото инвестицията в обикновеното. Но в дългосрочен план тя се възвръща, тъй като консумацията на енергия е в пъти по-малка в сравнение със стандартното строителство.

Какво е нужно, за да бъде една къща „пасивна“?

  • Добра топлоизолация – възможно е тя да достига и до 30 см дебелина;
  • Потреблението на енергия за година не бива да надвишава 120 kWh на квадратен метър;
  • Къщата трябва да е въздухопроницаема – въздухът трябва да може да преминава отвън навътре и обратно.

Как се отоплява сградата?

Отоплението на сградата става посредством вентилационна система. Тя вкарва свежия въздух отвън и същевременно изкарва „мръсния“. През зимата свежият въздух преминава през тръбите и се затопля, а през лятото се охлажда. Така един много голям процент енергия се запазва в помещението. За да има минимален разход на енергия, се поставя топлоизолация на сградата.

Вратите и прозорците са с голямо значение за функционирането на пасивните сгради. Задължително изискване е прозорците да са трикамерни, а средното стъкло да е нискоемисийно. Този тип стъкло намалява загубата на топлина и подобрява топлоизолацията.

Препоръчително е прозорците да се отварят само при необходимост. Свежият въздух се осигурява от системата за затопляне. Преди да постъпи в помещението, той бива филтриран. Разбира се, ако желаете, бихте могли да използвате прозорците, за да проветрявате помещенията, но това би довело до топлинни загуби.

Прозорците са много важни при този тип строителство, тъй като именно те пропускат слънчевата светлина и топлина в дома, а това води до затопляне и на помещението. За да се използва оптимално слънчевата енергия, е нужно достатъчно голям брой прозорци да са разположени в южната част на жилището, а броят им в северната част да е по-малък.

За да бъде изграден един пасивен дом, е нужно да бъдат спазени множество правила. Задължително е да бъде поставена топлоизолация на всички елементи на сградата – не само стените, но също подовете и таваните.

Ако бъде спазено всяко едно изискване, разходът ви на енергия за отопление ще бъде много по-нисък в сравнение с останалите жилища. Температурата ще бъде равномерна, без амплитуди. А това ще доведе и до много по-нисък разход на енергия.

Виж също

thumbnail
hover

София изработка на врати | Еврометал...

Еврометал Стил Груп Еврометал Стил Груп ЕООД е фирма с дългогодишен опит в и...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Строителни услуги Атанас Цветанов | София

Строителната фирма има сериозен и дългогодишен опит в здрави подови замазки...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Производство на Щори АЛЕКСА | Стоилов...

Стоилов и Ко ЕООД е фирма, започнала своята дейност през 1992 г. До ден днешен к...

  • Публикувано от bgstart