Малка къща – голяма къща

Малка къща – голяма къща

Няколко стъпки, с които да направите малките жилища по-големи

Сигурно често чувате следните реплики: „Ако жилището ми беше по-голямо, щеше да ми е по-лесно да го обзаведа”, „Ако жилището ми имаше по-висок таван, щеше да ми е по-просторно”, „Имам чувството, че живея в кибритена кутийка и т.н. Вижте тези дизайнерски решения, които ще ви помогнат да направите малкия на площ апартамент да изглежда по-голям, уютен и красив.

Светъл под

Според професионалната оценка на много дизайнери, подът трябва да е светъл, защото именно той създава усещането за простор в помещението. Да вземем, например, една тъмна дреха. С нея искате да подчертаете и намалите фигурата си, нали така? Е, този ефект се постига и с цвета на пода.

Прозрачни мебели

Всички знаят, че масивните мебели намаляват пространството в жилището, а когато разполагате с малък апартамент, ви се иска те да са невидими. Ако желаете да се възползвате максимално добре от пространството в своето жилище, на помощ ви идват компактните мебели с прозрачни елементи. Например, шкафове със стъклена или огледална фасада, маси, изработени от закалено стъкло и много други модерни варианти, които ще ви бъдат от полза.

Многофункционални мебели

Вземете си легло с шкафове или пък диван със специално пригодено място, в което да държите дрехи и други не толкова често употребявани вещи. На пазара се предлагат различни модели на многофункционални, трансформиращи се мебели – легла, които се превръщат в шкафове, канапета, които могат да е се използват и като бюра за писане, както и много други мебели, спестяващи място.

Стените

Има няколко златни правила при избора на цвят за стените. Използвайте светли тонове, тъмните цветове като черно, кафяво, тъмносиньо, и други от тази палитра, не се препоръчват, ако целта ви е да уголемите визуално пространството. Тъмните цветове поемат зрително 40% от площта. Колкото по-светла е стаята, толкова по-голяма ще изглежда. Другата цветова крайност, като чисто белите стени, също не се препоръчва. Използвайте кремавите нюанси и пастелните оттенъци (светлозелено, небесносиньо и други). По-хладните тонове оптически дават по-голям обем на помещенията, отколкото топлите.

Ленти за високи тавани

Има начин, с който да направите помещението си да изглежда по-просторно само с една стъпка. Боядисайте лента на тавана, като продължение на стената. Тази лента трябва да бъде с цвета на стената. Ще се получи ефектът на високо помещение, тъй като нашето зрение е съставено така, че възприема вертикала на стената до края на боядисаната лента. Добавените удължения ще добавят височина на стените и широчина на тавана.

Подредба на вещите

Не можем без хилядите малки сувенири от пътувания и дребни фигурки от любими хора, но трябва да сложите ред и сред тях. Съветът ни е да оставите малка част от тях, останалите приберете прилежно в някой шкаф. Мебелите с по-малко неща върху тях създават усещането за повече пространство и ред.

Виж също

thumbnail
hover

Проучване, проектиране и строителство на енергийни...

ЕМУ Велико Търново ООД е строителна компания със солиден опит и стабилни поз...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Груб строеж, кофражни, арматурни и бетонови...

ДАУД – 88 ЕООД е строителна компания с богат опит на българския пазар, която п...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Дограма, щори, первази и др. Видин...

Вида Груп 101 ЕООД специализира в производството на алуминиева и ПВЦ дограма ...

  • Публикувано от bgstart