Обособени тенденции в покупко-продажбата на жилища и имоти

Обособени тенденции в покупко-продажбата на жилища и имоти

ментите на финансова криза и спад в икономиката постепенно утихват и в последните години се наблюдава сериозен ръст в покупко-продажбата на жилища и имоти в България. Особено „продуктивни“ в това отношение бяха 2013 и 2014 г., когато цените на имотите се стабилизираха значително и това доведе до все по-засилено предлагане и търсене на пазара. Изминалата година донесе още по-засилен ръст в търговията с жилища, особено в по-големите градове в страната – близо 15 % повече, отколкото през 2014-а.

Стабилизацията в сектора доведе до факта, че инвестицията в имотите към момента е най-положителната алтернатива за развитие на бизнес в България. Правопропорционално на позитивите в бранша се наблюдава и сериозно раздвижване в нелоялната конкуренция. Некоректните агенции, брокери и фирми в строителния бизнес отново излязоха „на светло“ след годините на финансов застой, а броят на ощетени от методите им клиенти нараства главоломно. Огромните пробойни в законодателството на страната обаче позволяват на нелоялната конкуренция да извършва свободно дейността си въпреки големия брой оплаквания от клиенти.

Към днешна дата се наблюдават две основни тенденции в покупко-продажбата на жилища в страната. Първата е нарастващият брой на частни лица, които имат желание да закупят второ жилище. Очакванията са през 2016 г. статистиката да отчете ръст от близо 30 % в това отношение. Повечето хора предпочитат за второ жилище гарсониера, едностаен или двустаен апартамент, като честа практика е отдаването им под наем с инвестиционни цели. В дългосрочен план покупката на имот става все по-изгодна финансово в сравнение с наема на жилища, благодарение и на ниските лихвени проценти за ипотечни кредити от банковите институции.

Втората оформяща се тенденция в бранша е засиленото търсене на т.нар. имоти „на зелено“ – покупка на жилище преди то реално да бъде построено. Все пак тази практика въпреки своите позитиви – ниска цена, гъвкава разплащателна схема, съвременни строителни технологии, крие и голяма доза рискове. На първо място много трудно могат да бъдат дадени гаранции, че жилищната сграда ще бъде завършена и ще придобие необходимия ѝ акт 16. Обикновено строителят не може да даде гаранции, че ще успее да започне или да завърши в срок обекта. Възможно е самата строителна фирма да изпадне във финансова несъстоятелност или странични фактори да попречат на строежа на сградата.

Статистическите данни показват, че има тенденция за засилване на търсенето в различни ценови сегменти на жилищата, а не само в най-ниския, както се смяташе до момента. Анализаторите са на мнение, че това се дължи на факта, че хората изтеглят банковите си депозити поради несигурността на банковото обслужване и ги пренасочват към вложения в имоти. През последните години значително е намалял и срокът за подписване на договори за покупко-продажба. В по-голяма част от случаите договорите се изготвят до три месеца, а значителна част от потребителската база търси жилище в рамките на един месец.

Засиленото предлагане и търсене на имоти от своя страна очертава ръст в строежа на сгради, най-вече в столицата. Фактори като увеличение на минималната и средна работна заплата, брой сключени сделки, добра достъпност на жилищата, ръст на жилищното ипотекиране и растежа на икономиката са в основата на ренесанса на строителството.

Пазарното разпределение на предлагане и търсене на жилища обаче все още не е ясно балансиран. Към момента търсенето изостава спрямо предлагането, но очакванията са равновесието да бъде достигнато с все по-нарастващото строителство на нови сгради.

 

Виж също

thumbnail
hover

Недвижими имоти в Обзор | МД...

МД ОБЗОР се занимава с продажба и отдаване под наем на недвижими имоти в град...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Инвестиционно проектиране в София | Т...

Т и Т Инженеринг има 20-годишен опит в сферата на инвестиционното проектиране...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Проучвателна и проектантска дейност | Арка...

Арка Проект ООД е компания със седалищен адрес в град Хасково, която се заним...

  • Публикувано от bgstart