Саниране – стъпка по стъпка | Мартинели Строй

Топлоизолацията е многокомпонентна строителна система, която ограничава загубата на топлина от вашето жилище и същевременно подобрява вътрешния комфорт. Санирането може да бъде изградено по два начина:

 • от вътрешната страна на фасадата на вашето жилището
 • от външната страна на фасадата на вашето жилището

 

Най-ефективна и най-разпространена по нашите географски ширини е полагането на топлоизолационна система от външната страна на фасадата. Изпълнението може да се осъществи по най-разнообразни начини и могат да бъдат използвани различни изолационни материали (стиропор, каменна или стъклена вата, специални панели).

Въпреки наличието от множество технологии и различни материали, процеса по саниране бива непроменен. Изключително е важно точното спазване на последователността на следните стъпки:

 1. Почистване на основата: първото и най-важно нещо е да подготвим основата за бъдещото полагана на топлоизолационна система. Първо трябва да се подравни стената с помощта на малко чукче. Целта ни е да проверим дали старата мазилка не е отлепена от вътре. След внимателната проверка за дупки в стария слой на мазилката и корекции (запълване с лепило или вароциментова мазилка), ако е нужно, трябва да грундираме фасадата с дълбокопроникващ грунд. Неговите технически свойства допълнително заздравяват основата.

 2. Лепене на топлоизолационните плочи: след като сме си подготвили стената, следващата стъпка по изграждането на топлоизолационната система е залепянето на листовете EPS – експандиран полистирен (стиропор). Тази стъпка включва в себе си няколко подстъпки:
 • Оразмеряване на листовете стиропор, според формата и големината на фасадата;
 • Подготовка на лепилото (смесване на сухата строителна залепваща смес с точното количество вода, указано от производителя);
 • Нанасяне на вече готовата циментова смес върху топлоизолационните листове и шахматното им залепване по фасадата;

 1. Дюбелиране: поради земетръсния характер на България е изключително важна тази стъпка. Дюбелирането представлява забиване на дюбел-пирони в стената с определени изисквания. Специалните пластмасови пирони трябва да бъдат разположени по 6-10 броя на квадратен метър. Нужно е да се съобрази и тяхната дължина спрямо дебелината на плоскостите от стиропор. Дълбочината на проникване на свредлото трябва да бъде поне 5-6 сантиметра в стената. А при тяхното забиване в стената е важно главите на дюбелите да не бъдат оставени стърчейки над стиропора.

 2. Шпакловане и армиране с мрежа: подготовката на шпакловъчната смес е равна по важност с нейното полагане. За да се възползвате максимално от строителните характеристики на шпакловката е нужно да разбъркате внимателно сухата строителна смес със студена вода и да я оставите да отлежи 10 минути преди нейното нанасяне. С вече готовата шпакловъчна смес нанасяте една ръка върху наредените топлоизолационни панели и дюбели на гребен. След това внимателно полагате стъклофибърната мрежа с натиск по цялата повърхност. Тя трябва да прилепне плътно по основата и да застъпва отделните парчета EPS (стиропор). След постигането на положена гладко опъната мрежа следва фазата на прецизното шпакловане. Втория слой на шпакловане (над мрежата) трябва да е гладък, без наличието на каквито и да е кривини и неравности, които биха попречили на завършващия слой с мазилка на топлоизолационната система.
 3. Полагане на декоративна мазилка: след изсъхване на шпакловката се нанася една ръка специален грунд за мазилка. Неговата консистенция е изключително рядка и се нанася с помощта на четка или валяк равномерно по цялата основа. За да се възползваме оптимално от неговите качества е нужно да го оставим да изсъхне 24 часа при нормални метеорологични условия (от +5 °C до +25 °C).
  Изсъхналата стена е готова за полагане на най-разпространените минерални мазилки. Те имат много разновидности и могат да бъдат класифицирани спрямо:
 • Химичен състав: силиконова, полимерна или силикатна;
 • Структура: драскана или влачена;
 • Зърнометрия: 1мм, 1,5мм, 2мм, 3мм и други;
 • Цвят: всеки цвят, според желанието на клиента;

  Нанасянето на мазилката се осъществява със специална за целта маламашка. Полагането става на сектори за да се избегнат визуалните различия между отделните нанасяния. Нанесеният слой трябва да е идеално гладък и равномерен и след като преседи минимално време и „дръпне“ е време за финалния етап по „надраскването“ и придаването на декоративен завършен вид, според желанието на клиента.

Въпреки елементарните за следване фундаментални стъпки, санирането може да се окаже един не толкова лек процес. За да сте сигурни за правилното и адекватно функциониране на топлоизолационната система се доверете на фирма с опит и доказано високо качество на работа „Мартинели Строй“ ЕООД. А в допълнение можете да се възползвате от ниските цени в един свят на постоянна нарастващи разходи.

Прикачени файлове

Виж също

thumbnail
hover

Aгенция за недвижими имоти в София...

„Огнянова Консулт“ е утвърдена агенция за недвижими имоти с над 17-годишен о...

thumbnail
hover

Строителна фирма Димитър Панков

Доверете се на професионализма и качеството на Строителна фирма Димитър Пан...

thumbnail
hover

Неща, които трябва да знаем за...

Терминът „груб строеж“ използваме при построяване на конструкция на сград...